Σελίδες

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Σκοτσέζικο ντους για τη Μεσσαπία

Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το πρόβλημα της ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα περιοχών της κεντρικής Εύβοιας.
Ενώ από τη μία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναγγέλλει την υδροδότηση των προβληματικών περιοχών με νερό που θα έρχεται από την Υλίκη εντός τριετίας, από την άλλη η αποκατάσταση των μολυσμένων περιοχών προχωράει με ρυθμούς χελώνας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας επιμένει να μην παίρνει θέση για το εξασθενές χρώμιο, καθώς δεν καθορίζει αυστηρότατα όρια για τις περιπτώσεις που ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό. «Στις 7.2.2011, το ΥΠΕΚΑ δέχθηκε επίσημα ότι το εξασθενές χρώμιο προκαλεί καρκίνο και μέσω της κατάποσης. Γιατί το υπ. Υγείας δεν νομοθετεί για το εξασθενές χρώμιο βάσει της επιστημονικής γνώσης και της Αρχής της Προφύλαξης;» αναρωτιέται ο Γιάννης Ζαμπετάκης, επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα καλά νέα είναι ότι, αφού επί δύο χρόνια οι κάτοικοι της Μεσσαπίας είπαν το νερό «νεράκι», το ΥΠΕΚΑ εξήγγειλε επιτέλους λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της περιοχής μεταξύ Υλίκης και Ψαχνών μέσω αγωγού που θα κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, από το δήμαρχο Μεσσαπίων Γ. Μπουροδήμο παρουσιάστηκε μελέτη για την άμεση υδροδότηση του δήμου.
Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των έργων τόσο της πρότασης της ΕΥΔΑΠ όσο και του δήμου ανέρχεται σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Αμεση λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης δρομολογεί, όπως λέει, και ο δήμαρχος Διρφυών-Μεσσαπίων Γ. Μπουροδήμος. «Θα ανοιχτούν γεωτρήσεις σε περιοχές όπου έχει διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων. Μία κοντά στον οικισμό Μακρυμάλλης, άλλη στην κοινότητα Ατάλης και η τρίτη στην κοινότητα Νεροτριβιάς απ' όπου θα λύσουμε το πρόβλημα στη Δάφνη, που το εξασθενές στο πόσιμο φτάνει τα 28 μg/lt.».
Ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Γαία Νίκος Χασάνδρας σχολιάζοντας τις μετρήσεις που διενεργεί ο δήμος σημειώνει: «Εχουν σταλεί δείγματα σε εργαστήρια που δεν έχουν δυνατότητα ανίχνευσης εξασθενούς σε τιμές κάτω του 4. Ομως τέτοιες μετρήσεις είναι άνευ αξίας, αφού το Πρωτοδικείο Χαλκίδας όρισε ανώτατη επιτρεπτή τιμή στο πόσιμο νερό τα 2 μg/lt».
Οσο για την περιβόητη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», μένει να αποδειχθεί αν θα εφαρμοστεί.
«Η υπουργός είχε πει ότι μεγάλη ευθύνη φέρει και η Λάρκο. Τόσο γιατί σε εγκατελειμμένα λατομεία γινόταν παράνομη απόθεση επικίνδυνων αποβλήτων όσο και γιατί οι λίμνες των ορυχείων κατέβαζαν βαρέα μέταλλα στον υδροφόρο ορίζοντα. Η παράνομη απόθεση έχει σταματήσει. Ταυτόχρονα έχουν υποβληθεί δυο-τρεις μελέτες αποκατάστασης παλιών λατομείων, ώστε να πάψει η εισροή βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο. Τον Ιούλιο θα ελέγξουμε την πρόοδο των εργασιών» σημειώνει η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Οπως επισημαίνει, έχει γίνει ταυτόχρονα πλήρης καταγραφή των διάσπαρτων αποβλήτων και δρομολογείται η απόσυρσή τους.
Ποιος θα πληρώσει, όμως, για τη ζημιά που υπέστη το περιβάλλον; «Θα προκηρυχθεί μελέτη για να διερευνήσουμε τους τρόπους αποκατάστασης» αναφέρει η Μ. Καραβασίλη. Κάτι που φαίνεται ακόμη να αργεί...
 http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου