Σελίδες

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Στο «σφυρί» η Λάρκο!

Πωλητήριο στη Λάρκο βάζει η Κυβέρνηση, όπως και σε πολλά άλλα ακίνητα, βιομηχανίες και συμμετοχές του δημοσίου σε όλη την χώρα με στόχο την είσπραξη 7 δις ευρώ την περίοδο 2011-2013,
σύμφωνα με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για τις αποκρατικοποιήσεις και μέχρι το πρώτο τρίμηνο θα έχουν προσληφθεί για το σκοπό αυτό ειδικοί χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι για να προωθήσουν τις αποκρατικοποιήσεις.
Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προέβλεπε αποφάσεις έως το τέλος του 2010 ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης Δεκεμβρίου, στην έγκριση της επομένης, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα προς όλες τις αγορές για την πιστή τήρηση του μνημονίου.
Όπως είναι γνωστό η προβληματική μεταλλουργία νικελίου Λάρκο συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τις εκκρεμότητες που έχει, καθώς είναι μία από τις λίγες παγκοσμίως εταιρείες που παράγουν νικέλιο, έστω κι αν η μέθοδος που ακολουθείται είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, και είναι προσαρμοσμένη στην ποιότητα των εγχώριων κοιτασμάτων σιδηρονικελίου.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑς και του ΒΗΜΑτος διεθνείς εταιρείες όπως η Glencore και η Cunico, που μέσω θυγατρικής της αναπτύσσει παρεμφερή δραστηριότητα στην ΠΓΔΜ, αλλά και ελληνικές όπως ο Ομιλος Μυτιληναίου, είχαν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτησή της Ευβοϊκής Βιομηχανίας…
Φτηνό ρεύμα - ανάληψη χρεών
Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν είναι βέβαιο ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα θέσουν ως καίριο ζήτημα την επίλυση εκκρεμοτήτων, που αφορούν την υψηλή τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τη ρύθμιση χρεών 300 εκατ. ευρώ προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, καθώς και εγγυήσεις ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα μείνει εντός της εταιρείας, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, και δεν θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των χρεών της. Παράλληλη επιδίωξη όλων των ενδιαφερόμενων είναι στη συμφωνία να υπάρχουν και ρήτρες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων της επιχείρησης.
Προσοχή στις διαπραγματεύσεις
Το αυξημένο ενδιαφέρον για την απόκτηση της Λάρκο από πολλούς επενδυτές δηλώνει τη σπουδαιότητα και προοπτική που έχει η Ευβοϊκή Βιομηχανία αφού εκδηλώνεται στο μέσον μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα κρίνουν όχι μόνο το χρηματοοικονομικό μέλλον της ως Βιομηχανία, αλλά και τις τύχες της Τοπικής Περιοχής και Κοινωνίας σε επίπεδο Περιβαλλοντικό, Αναπτυξιακό, Οικονομικό, Εργασιακό, Τουριστικό κλπ.
Είναι σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις θα κρίνουν το μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άγρυπνη παρακολούθηση και ουσιαστική παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις της Νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων προς όφελος όλων και η οποία παράλληλα σε κάθε εξέλιξη έχει την υποχρέωση της αληθινής ενημέρωσης των «παθόντων» πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Μεσσαπίας.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι μέτοχοι της Λάρκο είναι το Δημόσιο με 33,5%, η Εθνική Τράπεζα με 36,43%, η ΔΕΗ με 28,56% και η κρατική εταιρεία κινητών αξιών ΔΕΚΑ με 1,51%.

eviorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου