Σελίδες

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων 1940-1949

Σήμερα το πρωί στις 12 η ώρα έγιναν τα αποκαλυπτηρία του μνημείου "Αφιέρωμα Ιστορικής Μνήμης των Αδικοχαμένων Ψαχνιωτών 1940-1949". Στα αποκαλυπτήρια μετείχαν ο Δήμαρχος Μεσσαπίων κος Μπαζώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Ψαθάς, Λευτέρης Μυλωνάς, Ιωάννης Ρουμπής, Ιωάννης Τσατσαρώνης, Σπύρος Ραπτάκης και η κα Ευαγγελία Μύταλα. Επίσης παρευρίσκονταν ο πατήρ Νικόλαος Δανέλλης και ο πατήρ Αθάνασιος όπου έψαλλαν την επιμνημόσυνη δέηση και συγγενείς των πεσόντων και πολλοί άλλοοι. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλλη όπως σημειώθηκε παραπάνω, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον Δήμαρχο κο Μπαζώτη και τον κο Αντώνη Γραμματικό του οποίου ήταν η ιδέα η δημιουργία αυτού του μνημείου. Κατόπιν οι δύο ποραναφερόμενοι κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο και ακολούθησε στο Πνευματικό κέντρο ομιλία.
Πρώτος πήρε το λόγο ο κος Μπαζώτης και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αυτού του μνημείου από ιστορικής απόψεως και επίσης έκανε και αναφορά στο ότι σήμερα οι νέοι δεν διδάσκονται πραγματικά ιστορία. Ιδιαίτερα εντύπωση από τον λόγο του κου Μπαζώτη έκανε η φράση που είχε πει ο Ελευθέριος Βενιζέλος η οποία έλεγε: "Λαοί που δεν τιμούνται δεν έχουν μέλλον".

Μετά τον κο Μπαζώτη το λόγο πήρε ο κος Γραμματικός ο οποίος απήγγειλε μερικές στροφές από το Ποίημα Ηρωικό και Πένθιμο προς τον ανθυπολοχαγό της Αλβανίας του Οδυσσέα Ελύτη και κατόπιν αναφέρθηκε στο έναυσμα για τη δημιουργία αυτού του μνημείου.  Το έναυσμα ήταν ένα βιβλίο του Κώστα Γεωργίου που έπεσε στα χέρια του επί Δημαρχίας Σπυρόπουλου όπου έκανε αναφορά σστην ιστορία της εποχής αλλά για την περίοδο 1940-1949 υπήρχαν πολύ λίγα στοιχεία. Ο κος Γραμματικός με μία ομάδα ανθρώπων που υπέγραψαν αυτή την πρόταση την παρουσίασαν στον Δήμαρχο κο Μπαζώτη και το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε ομόφωνα. Έτσι το περασμένο καλοκαίρι άρχισαν οι διεργασίες και σήμερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια.
Το μνημείο αυτό σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κος Γραμματικός έχει τριπλή σημασία είναι βιβλίο ιστορίας αυτού του τόπου, είναι ένα κενοτάφειο για τους πεσόντες αυτούς και σύμβολο συμφιλίωσης.
Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε δεξίωση στο εισόγειο του πνευματικού Κέντρου.
http://www.messapia-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου