Σελίδες

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Επιστημονική "ομολογία" για το έγκλημα του Ασωπού

 

Οι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο, σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που ήρθαν να επιβεβαιώσει προηγούμενη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για την περιοχή των Οινοφύτων, όπου για πολλές δεκαετίες οι κάτοικοι έπιναν μολυσμένο νερό, με αποτέλεσμα τον
πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου. Σύμφωνα με την IARC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της οποίας τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα (07/02) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η κατάποση του εξασθενούς χρωμίου προκαλεί καρκίνο.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέδειξε ότι, η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο, κατά την περίοδο 1999 – 2009, ήταν κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της υπόλοιπης Βοιωτίας.
Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 5842 άτομα που κατά την περίοδο 1999-2009 ήταν δημότες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι των Οινοφύτων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο.
Όσον αφορά στην αιτία θανάτου, η μελέτη έδειξε ότι ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, καρκίνο των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες, αλλά και από καρκίνο του πνεύμονα.

Τα συμπεράσματα της IARC
Ο επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας επισήμανε ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο, γεγονός που επιτάσσει την ανάγκη για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα όρια στο πόσιμο νερό.
Έλληνες και διεθνείς επιστήμονες συμφώνησαν, ότι τα υφιστάμενα όρια για το ολικό χρώμιο (100 μg στις ΗΠΑ, 50μg στην ΕΕ και τον ΠΟΕ) δεν είναι σαφές ότι εγγυώνται την δημόσια υγεία.
“Η δημιουργία μιας ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων για το εξασθενές χρώμιο που θα παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στις ΗΠΑ και ειδικά στην Καλιφόρνια, πιστεύουνε ότι θα κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά της Ευρώπης που έχει υποβαθμίσει το θέμα”, δήλωσε στο “Πρώτο Θέμα” ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο οποίος είχε και την ευθύνη της διεθνούς συνάντησης.
“Πρέπει να καταλάβουμε ότι όπου παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις της βλαβερής ουσίας δεν θα πρέπει να οχυρωνόμαστε πίσω από τα θεσμοθετημένα όρια του ολικού χρωμίου που είναι τα 50 μg αλλά να λαμβάνουμε μέτρα είτε απορρύπανσης όπου μπορεί να γίνει είτε εναλλακτικών μεθόδων χορήγησης πόσιμου νερού”, υπογράμμισε.

Σημειώνεται ακόμη, ότι:

- Η αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές και το αντίθετο είναι περίπλοκες διαδικασίες που συνδέονται και με άλλες παραμέτρους όπως είναι η ρύπανση που προέρχεται από την βιομηχανία ή την γεωργία.
- Η παρουσία του εξασθενούς αλλά και του τρισθενούς χρωμίου στο υδάτινο περιβάλλον, μπορεί να οφείλεται και σε γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως είναι τα οφιολιθικά πετρώματα.

ΠΗΓΗ/Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου