Σελίδες

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τέλος εποχής αρχή νέας.... Όλα είναι στο χέρι του

Γιάννης Ρουσόδημος

Από την 1η Ιανουαρίου το 2011 όπου και επίσημα αναλαμβάνει ο νέος Δήμαρχος και το νέο Δ.Σ. τα καθήκοντά του, τελειώνει μία εποχή και αρχίζει μία νέα για τα Δημοτικά και τα τοπικά πολιτικά πράγματα. Ο Καποδίστριας παραδίδει στον παλαιότερο αλλά πιο φρέσκο «Καλλικράτη» αφήνοντάς του όμως πολλά προβλήματα ως κληρονομιά σ’ αυτή τη νέα εποχή που ξεκινάει.
Από την σύμπτυξη των δύο Δήμων, Διρφύων-Μεσσαπίων, ο νέος Δήμος και η συμπολίτευση ειδικότερα καλούνται να επιλύσουν τα προβλήματα τα οποία χρονίζουν και κληρονομούν ένα ομολογουμένως μεγάλο πακέτο χρεών, σ’ ότι αφορά το Δήμο Μεσσαπίων, απ’ τον Δήμαρχο κο Μπαζώτη. Προβλήματα με κορυφαίο αυτό της τελικής επίλυσης της υδροδότησης των Ψαχνών και των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο, αλλά και προβλήματα τα οποία αφορούν την δημιουργία έργων τα οποία κατά καιρούς αλλά και κατά την προεκλογική περίοδο έχουν αναλυθεί  και είναι γνωστά όπως και η χρησιμότητά τους.
Ο νέος Δήμαρχος κος Γιάννης Μπουροδήμος πέρασε τελικά «άβρεχτος» του «Ρουβίκωνα» της Δίρφυς-Μεσσαπίας και απέδειξε ότι είναι ο επικυρίαρχος του τοπικού πολιτικού γίγνεσθαι όντως «διαβασμένος» καλά για το τι επικρατεί, ειδικότερα στο Δήμο Μεσσαπίων, και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, η οποία τουλάχιστον στην περίπτωση της δικής του υποψηφιότητας, λειτούργησε θετικά προς αυτόν. Στελέχη του κυβερνόντος κόμματος και ειδικότερα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της εταιρίας Λάρκο, η οποία όπως αποδείχτηκε «έχει λόγο» στην περιοχή, στελέχωσαν νωρίς τον συνδυασμό του και ειδικά στην περιφέρεια του Δήμου Μεσσαπίων έστησαν δυναμικά ψηφοδέλτια. Από την άλλη πλευρά αυτή της Ν.Δ. η κατάρρευση του κου Μπαζώτη λόγω των προβλημάτων που είχε συσσωρεύσει η τελευταία του θητεία αλλά και λόγω της έντονης  αμφισβήτησης που είχε πλέον απ’ την τοπική κοινωνία, τον έφερε στο σημείο να μην μπορεί να υποδείξει υποψήφιο Δήμαρχο! Έτσι ο κος Μπουροδήμος  δέχτηκε «απρόσμενο δώρο» προσχώρησης τοπικών στελεχών της στο συνδυασμό του γεγονός που τον ισχυροποίησε στη Μεσσαπία.
Ο χαρακτηρισμός για τον κο Μπουροδήμο επικυρίαρχος δεν είναι τυχαίος μιας και τουλάχιστον προς το παρόν δεν είναι κυρίαρχος και στην εκλογή του συνέτεινε το γεγονός της μη εύρεσης κοινού σημείου συνεργασίας μεταξύ των κ.κ. Καλαβρή και Ψαθά, γεγονός το οποίο αν εξελισσόταν διαφορετικά σήμερα θα είχαμε άλλον Δήμαρχο και συμπολίτευση άλλον συνδυασμό με μα ομάδα συμβούλων οι οποίοι κοιτάζουν την δική τους εκλογή αλλά και με τις καλές τους σχέσεις με το κόμμα της Ν.Δ. εμπλέκοντας τον βουλευτή κο Μαρκόπουλο και τα όσα έπραξε παρασκηνιακά, έφεραν νικητή τον σημερινό Δήμαρχο που κράτησε έξυπνα χαμηλούς τόνους και επιχειρηματολόγησε δημοσίως πείθοντας το σύνολο των ψηφοφόρων, μαζί με το γεγονός της μεγάλης αποχής της 2ης Κυριακής η οποία συνέβη ακριβώς λόγω της «δράσης» του κου Μαρκόπουλου και τα όσα ιδιαιτέρως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είδαν να εξελίσσονται σ όλη αυτή την προεκλογική περίοδο.
Όλα αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν τις πολιτικές ικανότητες του νέου Δημάρχου Διρφύων-Μεσσσαπίων ο οποίος ούτως ή άλλως απέδειξε ότι είναι δεινός «παίκτης» σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Αυτό όμως δεν αρκεί για το μέλλον για αυτό θα πρέπει γρήγορα να δει τα απ’ εδώ και μπρος δεδομένα που δημιουργούνται στον νέο Δήμο και ειδικότερα στο πλέον  προβληματικό κομμάτι αυτό της Μεσσαπίας, μιας και η Δίρφυ λόγω έκτασης και θέσης είναι περισσότερο μαζεμένη τόσο σε προβλήματα όσο και σε έργα, αλλά και σε χρέη γεγονός που επιβαρύνει, λόγω και της σιγουριάς της οικονομικής κρίσης, αρνητικά τα όποια οικομικο-πολιτικά δεδομένα στον Δήμο μας. Αφού λοιπόν ο κος Δήμαρχος ορίσει τους αντιδημάρχους και αναπτύξει τον Δημοτικό μηχανισμό με βάση τα δεδομένα που προβλέπει ο «Καλλικράτης», στον οποίο ελπίζουμε να δούμε τους πλέον δημιουργικούς από πρόσωπα, θα πρέπει να εκπονηθεί ένας βατός σχεδιασμός τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, με προβλήματα που μπορούν γρήγορα να αντιμετωπιστούν, με προβλήματα τα οποία μεσοπρόθεσμα θ’ αντιμετωπιστούν και με προβλήματα που η λύση τους θα σχεδιαστεί στο βάθος αυτών των τρεισήμισι χρόνων. Προσδιορισμός του ύψους του χρέους του Δήμου Μεσσαπίων θεωρητικό και πραγματικό μιας και αυτό θα βοηθήσει τη νέα Δημοτική Αρχή να κινηθεί περισσότερο άνετα σ’ ότι αφορά την «περίοδο χάριτος»| που θα έχει στη διάθεσή της, αλλά και από την άλλη θα δείξει την εικόνα των οικονομικών του Δήμου προκειμένου να προσδιορίσει και η ίδια τις οικονομικές απαιτήσεις του νέου Δήμου αλλά και για να μάθει ο κάθε Δημότης ποια προίκα μας κληροδότησε ο πρώην Δήμαρχος κος Μπαζώτης και που τοποθετήθηκαν τόσα χρήματα, μιας και το 1998 παρέλαβε αποθεματικό τότε απ’ τον Δήμο Ψαχνών 140.000.000 δρχ (περίπου 411.000 ευρώ) και παραδίδει παθητικό 3.500.000 ευρώ περίπου επίσημα που αν ελεγχθεί ίσως είναι και το διπλάσιο!
Οργάνωση και προγραμματισμός των Δημοτικών υπηρεσιών και των Δημοτικών επιχειρήσεων ή με ότι τους αντικαταστήσει αν αυτό χρειαστεί, με παραγωγή έργου από το προσωπικό του Δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη. Όχι σε υπαλλήλους πολλαπλών ταχυτήτων ή ημέτερους. Οργάνωση και συνεργασία με «έξω Δημοτικούς» παράγοντες όπου προβλέπεται και όπου χρειάζεται αλλά με γνώσεις και επαγγελματικό κύρος που προϋποθέτει διαφάνεια. Όχι σε ανεπάγγελτους και τυχοδιώκτες οι οποίοι περιμένουν να μπουν σε μηχανισμούς μπας και «γλείψουν» κανένα κόκαλο! Συνεργασία με τις «υγιείς δυνάμεις»  του Δήμου σύλλογοι αθλητικοί, πολιτιστικοί κ.ο.κ. μιας και στελεχώνονται με ανθρώπους που προσφέρουν στον τόπο.
Σε μια φοβερά δύσκολη εποχή εξεύρεσης προγραμμάτων και πόρων για τον προγραμματισμό και υλοποίηση έργων με κατεύθυνση την τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο σκοπευτικό διαφόρων ρυπαντών της περιοχής για οικονομικά οφέλη τους και μόνο.
Αυτά είναι μερικά από τα πολλά που μπορούν να αναφερθούν για την αρχή της «νέας εποχής» και είναι αυτά που αν συμβούν τότε ο νέος Δήμαρχος από «επικυρίαρχος» ίσως εξελιχθεί και σε «κυρίαρχο» Είν’ αυτά που αν προγραμματιστούν σωστά τότε θα υπάρξει και η απαραίτητη συνεννόηση με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που ίσως σ’ αυτές τις Δημοτικές εκλογές δεν επέλεξε τον κ. Μπουροδήμο στην κάλπη. Αν δεν συμβούν και δεν επικρατήσουν τακτικές διαχωρισμών και συντήρησης ή γνώμες προβληματικές και τακτικές υπερόβουλες τότε η νίκη θα είναι Πύρρειος πέρα για πέρα και ο χρόνος μικρός μιας και θα κυλάει εναντίον του.

Ο Γιάννης Μπουροδήμος πιστεύω ότι όλα αυτά τα έχει υπόψιν του και τουλάχιστον σ’ εμέα έχει δώσει την εντύπωση του ανθρώπου που πέρα από έξυπνος, είναι μεθοδικός και οργανωτικός πράγμα που πιστεύω ότι τον κάνει να βασίζεται στη γνώμη του για πράγματα και πρόσωπα, αν λοιπόν αυτό ισχύει τότε ο δρόμος του θα γίνει πιο εύκολος αν όχι τότε θα πρέπει από τώρα να σκέφτεται την επόμενη κίνησή του για το πολιτικό του μέλλον, γιατί όλα είναι στο χέρι του.

http://www.messapia-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου