Σελίδες

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Debate Υποψηφίων Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων

 

Eviorama.gr
 
Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση το ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συνομιλήσει ανοιχτά με τους υποψήφιους όλων των Δήμων της Εύβοιας. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προβολής των πιο καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κάθε δήμος και ο νομός, έτσι όπως τα βλέπει η εφημερίδα μας και όπως τα αντιμετωπίζει ο κάθε συνδυασμός χωριστά μέσα από το πρόγραμμά του. Για να διατυπωθούν τα ερωτήματα αξιολογήθηκε ο όγκος των προβλημάτων και τα κυριότερα υποβλήθηκαν για να έχουν τη δυνατότητα οι αναγνώστες μας έγκαιρα, πριν φτάσουν στην κάλπη, να πάρουν τις απαντήσεις από τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες. Ενας δεύτερος λόγος είναι για να δοθεί η ευκαιρία ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ τους με μόνο σκοπό το καλό του κάθε δήμου αλλά και του νομού μας.
Ο λόγος πρώτα στους υποψήφιους του Δήμου Μεσσαπίων – Διρφύων οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε ζωτικά ζητήματα όπως το μέλλον της υδροδότησής τους, η υγεία τους, η προοπτική του ΤΕΙ, κλπ.
(Η σειρά απαντήσεων των υποψηφίων, που ακολουθεί, έγινε με αλφαβητική σειρά βάσει του αρχικού γράμματος του επωνύμου τους)
ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ Ερώτηση 1η Με βάση τις καταστρεπτικές συνέπειες από την βιομηχανική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ που έχουν επιβαρύνει το περιβάλλον, απαριθμήστε μας τα μέτρα που θα πάρετε για να τις περιορίσετε και να τις αντιμετωπίσετε διεξοδικά;

Θανάσης Καλαβρής
Βασικός άξονας της πολιτικής μας αποτελεί η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος καθώς αυτό συνεπάγεται βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Διεκδικούμε την άμεση απορρύπανση όλων των μεταλλίων της ΛΑΡΚΟ και την αποκατάσταση αυτών σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες και τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί στην εταιρία.
Προωθούμε τη συνεργασία με την εταιρία για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την δαιμονοποίηση της . Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι εχθρός, αλλά σύμμαχος για την τοπική ανάπτυξη και δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε με καλόπιστες προσπάθειες και χωρίς προκαταλήψεις να την μετατρέψουμε σε έναν κοινωνικό εταίρο προς όφελος και της εταιρίας αλλά και όλου του Δήμου .

Γιάννης Μπουροδήμος
Η ΛΑΡΚΟ ως εξορυκτική δραστηριότητα στης περιοχή της Μεσσαπίας, έχει υποβαθμίσει σοβαρά την ποιότητα του περιβάλλοντος.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι άμεσα υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της εφαρμογής των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, δεν έκαναν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εκμεταλλεύεται αυτή την αδράνεια και να μην υλοποιεί μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
Στόχος μας είναι την επόμενη περίοδο να ενεργοποιήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου η εταιρεία να συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των μεταλλείων, να σταματήσει να ρίχνει σκουριά στη θάλασσα και κυρίως μέσω κανονιστικής απόφασης που θα προωθήσουμε για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο να οργανώσουμε και να στελεχώσουμε επιτροπή ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος η οποία θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες για επιβολή προστίμων και ανάληψη πρωτοβουλιών υποχρέωσης όσων ρυπαίνουν, να συμμορφώνονται με τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Μαρία Φούρλη
Είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που καταστρέφει το περιβάλλον. Χρειάζεται ρήξη με αυτή την πολιτική. Συνειδητά αφήνουν ανεξέλεγκτες τις βιομηχανίες να καταστρέφουν το περιβάλλον για το κέρδος. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος ακριβώς επειδή υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου, αυτός είναι ο ρόλος τους και έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα του λαού να ζει σε καθαρό περιβάλλον, να πίνει καθαρό νερό. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από κάθε θέση θα παλέψει για το δικαίωμα αυτό μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στο δρόμο συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οργάνωση της πάλης του λαού, των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις, των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ για προστασία των ίδιων και των παιδιών τους. Για να γίνει η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου υπόθεση όλου του λαού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του και σε πρώτες ύλες και προϊόντα και σε καθαρό περιβάλλον και νερό.

Γιώργος Ψαθάς
  • Αποκατάσταση της χλωρίδας ύστερα από μελέτη που θα υποβάλει ειδική επιτροπή της οποίας Πρόεδρος θα είναι επιστήμονας δασολόγος.
  • Αποκατάσταση των ανοιχτών πηγαδιών(ορυχείων) για όσα είναι ανοιχτά πέραν των 29 ετών. Η αποκατάσταση θα γίνει με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων (γεωλόγων-μηχανικών-χημικών-περιβαλλοντολόγων).
  • Απομάκρυνση όλων των στερεών υλικών αποκάλυψης του μεταλλεύματος τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι αδρανή υλικά(άποψη γεωλόγων και χημικών).
  • Αποκατάσταση όλων των φυσικών υδατορευμάτων.
  • Νέοι τρόποι και μέθοδοι εξόρυξης του σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος.
  • Επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση των επεμβάσεων της εταιρείας για νέες εξορύξεις.
  • Συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής στο Δήμο για την επιστημονική αντιμετώπιση των υπό κατάθεση μελετών  περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Επαναδιαπραγμάτευση των ανταποδοτικών ωφελειών υπέρ του Δήμου.


ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ Ερώτηση 2η Το νερό της Μεσσαπίας σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, και είναι πολλές αυτές, είναι φορέας βαρέων μετάλλων και συνεπώς υπάρχουν φόβοι ότι ευθύνεται για έξαρση ασθενειών στην περιοχή σας. Την επόμενη μέρα της εκλογής σας ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρετε για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος;

Θανάσης Καλαβρής
Άμεσα μετά τις εκλογές αναθέτουμε σε πανεπιστημιακό ίδρυμα την εκπόνηση πλήρους συνολικής μελέτης για τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή του νέου Δήμου, ώστε να υπάρχει μια συνολική εκτίμηση της καταστάσεως και ένας σχεδιασμός μακροχρόνιος καθώς τα ζητήματα του νερού φαίνεται ότι επιδεινώνονται και πλήττουν και περιοχές που μέχρι σήμερα δεν έχουν προβλήματα. Συνεχίζουμε τις μέχρι σήμερα προσπάθειες και δράσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής Μεσσαπίων για την εξεύρεση νέων γεωτρήσεων με καθαρό νερό στην περιοχή της Μεσσαπίας για την ολοκληρωτική επίλυση του ζητήματος ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες . Απαιτούμε την παρέμβαση της πολιτείας για την απορρύπανση ρυπασμένων περιοχών και άμεσα επιχειρούμε όπου είναι δυνατόν την απορρύπανση με μέσα του Δήμου. Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε τις μέχρι σήμερα ενέργειες για την κατασκευή φράγματος . Παρεμβαίνουμε προληπτικά για την αποφυγή περαιτέρω ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και με τη βοήθεια της δημοτικής αστυνομίας .

Γιάννης Μπουροδήμος
Στον κάμπο της Μεσσαπίας δυστυχώς λόγω της δράσης πολλών παραγόντων έχει υποβαθμισθεί η ποιότητα του νερού.
Βέβαια η υποβάθμιση αφορά συγκεκριμένη περιοχή και όχι το σύνολο της Μεσσαπίας.
Ως εκ τούτου για τους έχοντες επιστημονική γνώση είναι εύκολη η προσέγγιση επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος της Μεσσαπίας, η οποία βεβαίως δεν πρόκειται να γίνει ούτε με υδροφόρες, ούτε από την ΕΥΔΑΠ.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει μέσω νέων γεωτρήσεων και νέων δικτύων σε περιοχές οι οποίες ήδη έχουν μελετηθεί και οι οποίες δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν στο μέλλον από τις υφιστάμενες πηγές μόλυνσης.
Βεβαίως σε πρώτη προτεραιότητα τοποθετούμε και την κατασκευή του φράγματος των Ψαχνών, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 (ΠΑΑ) με προϋπολογισμό 28.215.000€, η κατασκευή του οποίου θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας και των αρδευτικών υδάτων.
Τέλος κατά την άποψη μας, πρέπει να εφαρμοσθεί η μελέτη απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα η οποία ήδη υφίσταται και θα απαιτήσουμε άμεση χρηματοδότηση.

Μαρία Φούρλη
Είναι επιβεβλημένη η παροχή καθαρού πόσιμου νερού για το λαό της περιοχής για οικιακή, βιομηχανική και αγροτική χρήση με ευθύνη του κράτους. Ήδη το ΚΚΕ που στηρίζει το συνδυασμό ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στη Βουλή σε Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια για τη παροχή καθαρού νερού στις περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Για απορρύπανση της περιοχής χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους. Για έλεγχο της υγείας των κατοίκων. Βέβαια σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η οργάνωση της πάλης του λαού μέσα από Σωματεία, Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα κάτω από ένα συνολικότερο πλαίσιο που έχει να κάνει με τις καθημερινές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Γιώργος Ψαθάς
Άμεση συνεργασία με τα Υπουργεία ΠΕΚΑ και Υγείας Πρόνοιας (Δημόσια Υγεία) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:
  • Όπως γνωρίζετε η ΕΥΔΑΠ έχει αναλάβει την μελέτη χαρτογράφησης των υφιστάμενων δικτύων και την υδατογράφηση του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής και αυτό είναι ένα από τα δικά μας αιτήματα. Η μελέτη αυτή θα έχει παραδοθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου στο Υπουργείο ΠΕΚΑ.
  • Η Περιφέρεια Στερεάς  Ελλάδος έχει δεσμεύσει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό από το 4ο Κ.Π.Σ (ΕΠΕΡΕΑ) προκειμένου να εξασφαλιστεί νερό οικιακής χρήσης σε όλη την περιοχή υγιεινό, επαρκές και με μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ Ερώτηση 3η Ο Δήμος Μεσσαπίων είναι από τους μεγαλύτερους της Εύβοιας. Στην  συνένωση του με το Δήμο Διρφύων υπάρχει πλάνο ανάπτυξης για να αντιμετωπισθεί η ανεργία που υπάρχει, ιδιαίτερα στους νέους, και η στασιμότητα νέων επενδύσεων που υπονομεύει την τουριστική ανάπτυξη;

Θανάσης Καλαβρής
Η αντιμετώπιση της ανεργίας θα έρθει από μια σειρά μέτρων αναπτυξιακής μορφής και χαρακτήρα . Η ανεργία είναι μια υπόθεση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αντιμετωπίζεται πάντα σφαιρικά. Πρώτα από όλα στα όρια ενός δήμου χρειάζεται να υπάρχουν σαφείς όροι για την ανάπτυξη επιχειρήσεων , τη δόμηση και τους χώρους λειτουργίας κάθε μορφής δραστηριότητας. Σκοπός μας  είναι να παύσουν οι πόλεις και τα χωριά του Δήμου μας να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα . Με όπλο την πολεοδομία που πλέον υπάγεται στους Δήμους αλλά και έναν ευρύτερο πολοεδομικό σχεδιασμό αλλάζουμε σελίδα. Προχωρούμε σε άμεση εφαρμογή του σχεδίου πόλης και επέκτασής του σε όποια δημοτικά διαμερίσματα αυτό είναι απαραίτητο. Οριοθετούμε και αναθεωρούμε χρήσεις γης μετά από εκτενή διαβούλευση με όλους τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς.  Κατά αυτόν τον τρόπο γίνονται σαφείς πρώτα από όλα σε κάθε επενδυτή οι δυνατότητες για επενδυτικές δράσεις και διανοίγονται νέοι ορίζοντες για νέες μορφές ανάπτυξης. Στη συνέχεια ενισχύουμε σαφώς κάθε παράμετρο που σχετίζεται με την γεωργία , όπως προώθηση αγροτικών προϊόντων και ζητήματα βιολογικής καλλιέργειας. Παράλληλα ενισχύουμε την διαφημιστική προβολή όλων των τουριστικών περιοχών του Δήμου μας , ώστε να ενισχύσουμε και τον τομέα του τουρισμού. Μόνον όταν ενισχυθούν και υποστηριχθούν η γεωργία μας και ο τουρισμός μας υπάρχει ελπίδα μείωσης της ανεργίας γιατί αυτοί είναι σήμερα οι κύριοι τομείς απασχόλησης των κατοίκων του νέου Δήμου και αυτοί που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της απασχόλησης και στο μέλλον.


Γιάννης Μπουροδήμος
. Στην περιοχή του νέου δήμου, την τοπική οικονομία την στηρίζει κυρίως ο πρωτογενής και ο τριτογενής τομέας και δευτερευόντως ο δευτερογενής.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και την προώθηση νέων επενδύσεων, κρίνουμε απαραίτητο :

  • Την άμεση έγκριση των ΣΧΟΑΑΠ, προκειμένου να γνωρίζει ο καθένας τις χρήσεις γης.
  • Την προώθηση της μελέτης για ίδρυση κέντρου τεσσάρων εποχών στη Δίρφυ.
  • Την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Καστέλλας – Πολιτικών – Δάφνης & Λιμνιώνα – Χιλιαδού
  • Την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο
  • Την προώθηση τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων
  • Την παραγωγή και τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων που θα στηρίζουν την τουριστική βιομηχανία

Μαρία Φούρλη
Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν ο ένας τον άλλον για «λάθος επιλογές» που οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας. Αποπροσανατολίζουν. Είναι συνειδητές επιλογές, είναι ολόσωστες γι’ αυτούς που υπηρετούν, δηλαδή για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και βιομηχάνων.
Ο Καλλικράτης προωθεί την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προσπαθούν να πείσουν για το ποιος καλύτερα θα εφαρμόσει τον Καλλικράτη. Ο λαός πρέπει να τους καταψηφίσει. Το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά στο δρόμο του αγώνα όλου του λαού, έχει να κάνει με το ερώτημα που βάζουμε «ανάπτυξη για ποιόν;». Εμείς λέμε ανάπτυξη για τον λαό. Και βέβαια προστασία των ανέργων με κατάργηση δημοτικών τελών για τους άνεργους, να μην διακοπεί παροχή νερού και ρεύματος σε άνεργο, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους. Αυτά είναι ζητήματα για τα οποία πάλευαν οι υποψήφιοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ το προηγούμενο διάστημα, μέσα από ταξικά Σωματεία, μέσα από το ΠΑΜΕ, μέσα από Επιτροπές Αγώνα. Γι’ αυτά θα παλεύουμε και την επόμενη των εκλογών μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Γιώργος Ψαθάς
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν επενδύσεις στον τόπο μας και αυτό οφείλεται τόσο σε αδυναμίες της απερχόμενης Τ.Α όσο και της πολιτείας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία. Οι ενέργειες στις οποίες θα προβούμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα είναι:
  • Απογραφή της πραγματικής οικονομίας του νέου Δήμου.
  • Σύσταση γραφείου διασύνδεσης προσφοράς και ζήτησης εργασίας με πρώτη και άμεση προτεραιότητα τη σύνταξη μητρώου εργασίας και ανεργίας των δημοτών
σύνδεση του γραφείου  με τον ΟΑΕΔ προκειμένου να συντονιστούν κοινές δράσεις.
  • Αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων κατάρτησης και επιμόρφωσης ανέργων και εργαζομένων με μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία και λειτουργία διαδημοτικού κέντρου επιμόρφωσης κατάρτησης (Κ.Ε.Κ).
  • Σύσταση γραφείου στήριξης της επιχειρηματικότητας και στελέχωσής του με ειδικό επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα επιδοτήσεων και κινήτρων για νέους και νέες επιχειρηματίες. Επίσης θα εκπονεί μελέτες για την απορρόφηση επιδοτήσεων όπως από τα ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα Πργράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου).
  • Την άμεση συνεργασία με τους επαγγελματικούς και κρατικούς φορείς του νομού και ευρύτερα( ΙΟΒΕ,ΕΟΜΜΕΧ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ,Τ.Τ.Ε, τράπεζες κ.τ.λ) προκειμένου να ενισχυθεί η καινοτομία του επιχειρείν.
  • Εφαρμογές στα νέα και υφιστάμενα Γ.Π.Σ (χρήσεις γης) προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γρήγορης ανάπτυξης στο οικιστικό περιβάλλον, στον αγροτοτουρισμό, στις εγκαταστάσεις και στις επενδύσεις.
  • Πολύπλευρη ανάδειξη της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής και διαμερίσματος του νέου Δήμου.
  • Μεθοδική αξιοποίηση των ορεινών όγκων κυρίως προς την κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού.
  • Ολοκληρωμένη προστασία και θεσμική θωράκιση των παραδοσιακών οικισμών.
  • Οδικός άξονας όπου θα συνδέει τις παραλίες από ¨ΧΙΛΙΑΔΟΥ¨ μέχρι ¨ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ¨.
  • Ποικιλόμορφη αξιοποίηση των φυσικών πόρων με σεβασμό στο περιβάλλον κα εκμετάλλευση των αρωματικών αυτοφυών φυτών.

ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ Ερώτηση 4η Το ΤΕΙ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Δήμο σας και όμως παρουσιάζει πολλά προβλήματα σε επίπεδο κτιριακό και ανάδειξής του σε σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στη τοπική κοινωνία. Υπάρχει όραμα για την μελέτη υποδομών γύρω από αυτό όπως π.χ.τακτική δημοτική συγκοινωνία, εστιατόριο για τους φοιτητές, συνεργασία Δήμου – διοίκησης ΤΕΙ για επίλυση προβλημάτων που αφορούν και στους δυο;

Θανάσης Καλαβρής
Πιστεύουμε και προωθούμε την ανάδειξη , ενίσχυση και υποστήριξη του ΤΕΙ Ψαχνών με κάθε μέσο και κάθε πρόσφορη ενέργεια. Το ΤΕΙ πρέπει να αγκαλιαστεί από το νέο Δήμο , να στηριχθεί με τις υπηρεσίες του Δήμου και να ενθαρρυνθούν οι φοιτητές να παραμένουν στα διαμερίσματα του Δήμου μας δίνοντας οικονομική πνοή στον τόπο αλλά και παρέχοντας τη ζωντάνια και τις γνώσεις τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας .
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων προτάσσουμε την πλήρη και ριζική αναμόρφωση και ανάπλαση της περιοχής Σκληρό των Ψαχνών όπου φιλοξενείται το ΤΕΙ. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις δημόσιες εκτάσεις που διατίθενται στην περιοχή για κατασκευή πάρκων και χώρων αναψυχής και να προωθήσουμε άμεσα πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης όλης της έκτασης που περιβάλλει τα ΤΕΙ  ώστε να εξελιχθεί όλη η έκταση σε φιλική προς τους φοιτητές περιοχή που θα τους ελκύει για την παραμονή τους στο νέο Δήμο μας.
Ενισχύουμε την αστική συγκοινωνία ώστε να εξυπηρετεί ακόμη καλύτερα τους φοιτητές . Προωθούμε την πλήρη διασύνδεση τελικά του ΤΕΙ με την κοινωνία και με κάθε ευκαιρία αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό του ιδρύματος .


Γιάννης Μπουροδήμος
Το ΤΕΙ είναι το μεγάλο συγκριτικά πλεονέκτημα για το δήμο μας και τα Ψαχνά ιδιαίτερα.
Βρίσκεται στην προτεραιότητα μας γιατί πιστεύουμε ότι το ΤΕΙ πρέπει να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της περιοχής.
Γι’ αυτό προτείνουμε :

  • Σύνδεση του ΤΕΙ με τον Δήμο
  • Περαιτέρω ανάπτυξη του ΤΕΙ με νέες σχολές
  • Σύνδεση του ΤΕΙ με την τοπική οικονομία
  • Ανάπτυξη υπηρεσιών ΚΕΠ από το δήμο μας στο χώρο του ΤΕΙ
  • Ορισμός υπευθύνου αντιδημάρχου για το ΤΕΙ
  • Ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του ΤΕΙ και ανάδειξη ως τόπου ανάπτυξης των Ψαχνών
  • Συγκοινωνιακή σύνδεση του ΤΕΙ με την ευρύτερη αστική περιοχή
  • Ανάπτυξη πολιτιστικών δομών στην πόλη των Ψαχνών και σύνδεσή τους με την σπουδάζουσα νεολαία

Μαρία Φούρλη
Τα προβλήματα του ΤΕΙ Χαλκίδας είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που απαξιώνει την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για να την προσφέρει στους ιδιώτες. Παλεύουμε για την διασφάλιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, προϋπόθεση είναι η κρατική χρηματοδότηση. Ρόλο για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν τα παιδιά τους πρέπει να παίξουν και οι νέες Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές. Αυτοί όμως που τάζουν ΤΕΙ σε κάθε χωριό μόνο δεινά μπορούν να προσφέρουν στις λαϊκές οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους, γιατί αντιμετωπίζουν το σπουδαστή σαν ευρώ, σαν πηγή κέρδους. Είμασταν και θα είμαστε στο δίπλα στους αγώνες των σπουδαστών και των οικογενειών τους και στηρίζουμε το πλαίσιο πάλης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για δωρεάν μεταφορά όλων των σπουδαστών, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές, για να μπορεί κάθε παιδί εργατικής – λαϊκής οικογένειας να μορφώνεται.

Γιώργος Ψαθάς
  • Διατήρηση όλων των τμημάτων μάθησης, δημιουργία νέων με θωράκιση θεσμική ακόμα και ως προς την ονομασία (ΤΕΙ ΨΑΧΝΩΝ) ως και την ίδρυση μεταπτυχιακής κατεύθυνσης για ορισμένες σχολές.
  • Αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών στα επίπεδα εκπαίδευσης-σίτισης και κατοικίας. Διατήρηση της δωρεάν αστικής συγκοινωνίας.
  • Ουσιαστική συνεργασία του Δήμου με Διοίκηση και επιστημονικό προσωπικό του ΤΕΙ για την παραγωγή μελετών και δράσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας, της αισθητικής και της κοινωνικής ζωής.

ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ Ερώτηση 5η Οι περισσότεροι δημότες των δύο συνενωμένων Δήμων ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τι μέτρα θα λάβετε για την προστασία τους από την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίστανται (τακτική ενημέρωση, δημοσιοποίηση των προβλημάτων και εποικοδομητικούς διαλόγους) ώστε να συμβάλλουν παραπέρα στην ανάπτυξη σας;

Θανάσης Καλαβρής
Όπως ήδη αναφέρθηκε στόχος μας είναι η ανάθεση και η πραγματοποίηση άμεσα μιας συνολικής μελέτης για το νερό σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, αυτό αφορά και τους αγρότες πρώτα από όλα γιατί η όποια ανησυχία τους σχετίζεται κυρίως με το νερό. Εν συνεχεία προωθούμε την μελέτη και κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαπίας ενώ παράλληλα προχωρούμε στην κατασκευή δικτύου για την αποχέτευση των λυμάτων σε όλο το νέο Δήμο, ανανεώνουμε και αναβαθμίζουμε τον ήδη λειτουργούντα Βιολογικό Καθαρισμό Στενής και εξασφαλίζουμε πρόσβαση στον βιολογικό όλων των τοπικών κοινοτήτων. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων άμεσα ένα μεγάλο φορτίο ρύπανσης περιορίζεται . Περαιτέρω, εγκαθιστούμε σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα σύστημα παρακολούθησης ποιότητας υδάτων, αέρα και εδάφους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου ώστε να υπάρχει συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση του περιβάλλοντος στο Δήμο . Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες και στους αγρότες μας. Παράλληλα θα ενισχύσουμε κάθε δράση για την βιολογική καλλιέργεια και νέες μορφές καλλιεργειών που δύναται να αυξήσουν το αγροτικό εισόδημα και να παράγουν προϊόντα περισσότερο φιλικά προς τους καταναλωτές. Είναι δέσμευση ότι για όλη τη θητεία μας θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών για ό,τι χρειαστούν γιατί αυτοί είναι η κινητήριος δύναμη του τόπου μας.

Γιάννης Μπουροδήμος
Όπως προαναφέραμε ο πρωτογενής τομέας είναι ο κύριος τομέας στήριξης της τοπικής οικονομίας. Για το λόγω αυτό ιδρύουμε και στελεχώνουμε γραφείο αγροτικής ανάπτυξης στο δήμο, με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών και τη στήριξη τους με προώθηση παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και προϊόντων με ονομασία προέλευσης.
Βεβαίως η Βελτίωση της ποιότητας των αρδευτικών υδάτων, η εύρεση νέων υδάτων και η αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσφήμισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων η οποία έχει γίνει από συγκεκριμένους ανθρώπους, θα αποτελέσει προτεραιότητα μας συνολικά αλλά και για εμένα προσωπικά.


Μαρία Φούρλη
Για τα συγκεκριμένα ζητήματα ήδη το ΚΚΕ με παρεμβάσεις στη Βουλή έχει επανειλημμένα ζητήσει την λήψη άμεσων μέτρων για αποζημιώσεις και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα τα προϊόντα μένουν απούλητα, όπως επίσης και για μέτρα απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και της γης. Εμείς καλούμε την φτωχή αγροτιά που πλήττεται από την πολιτική της ΕΕ που πιστά εφάρμοσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην δώσει άλλη δύναμη σε αυτά τα κόμματα. Να μην στηρίξει τους υποψηφίους τους ούτε στο Δήμο ούτε στην Περιφέρεια. Να καταδικαστούν αυτοί που ξεκλήρισαν τους χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα και ερήμωσαν την ύπαιθρο δημιουργώντας στρατιές νέων ανέργων. Ο αγρότης που σήμερα βιώνει τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος να στείλει μήνυμα καταδίκης σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζοντας τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Να στείλει μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής συντονίζοντας τη δράση του με την ΠΑΣΥ για την προστασία των δικαιωμάτων της φτωχής αγροτιάς. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή οικονομία όπου ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό θα οργανώνουν την παραγωγή τους με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας.

Γιώργος Ψαθάς
Είναι γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι των δύο παλαιών Δήμων ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία, όχι όμως οι περισσότεροι.
  • Βασικό μέλημα θα είναι η ενίσχυση περαιτέρω της οργανωμένης κτηνοτροφίας και η συμπαράσταση στους παραγωγούς λευκού κρέατος.
  • Η κατασκευή του φράγματος άρδευσης στα Ψαχνά θα φέρει θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση της παραγωγής, στην μείωση του κόστους καλλιέργειας και θα δώσει την δυνατότητα σε νέους αγρότες να στραφούν στην βιοκαλλιέργεια.
  • Η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για την επιμόρφωση και την ενθάρρυνση νέων ανθρώπων με στροφή σε επαγγέλματα συναφή με την ευρύτερη έννοια της αγροτικής οικονομίας θα είναι πρώτο μέλημα μας(π.χ μελισσοκομία-τυποποίηση προϊόντων-προβολή αυτών) με ιδιαίτερη έμφαση στην τυποποίηση και σωστή παραγωγή ελαιολάδου.

ΕΥΒΟΙΟΡΑΜΑ Ερώτηση 6η Με το νέο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ αλλάζει και το καθεστώς των δημοτικών υπαλλήλων με μετατάξεις από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Μέχρι στιγμής έχετε εντοπίσει πρόβλημα λειτουργίας, που και σε ποιες συγκεκριμένες αλλαγές θα προχωρήσετε;

Θανάσης Καλαβρής
Ο «Καλλικράτης» συνεπάγεται την μεταφορά στους νέους Δήμους υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων που απαιτούν σύγχρονη οργάνωση με πλήρη μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών , με αναδιάρθωση του προσωπικού και εξορθολογισμένη αξιοποίησή του. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει δυσλειτουργίες του νέου συστήματος καθώς δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται.
Πέραν όμως τούτου, στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται και να υιοθετήσουμε άμεσα καινοτόμες δράσεις που ήδη εμφανίζονται όπως τα νέα ηλεκτρονικά ΚΕΠ για την σύνδεση με τις υπηρεσίες του Δήμου ακόμα και της πιο απομακρυσμένης κοινότητας.
Συνεχίζουμε την λειτουργία υπηρεσιών σε όλες τις τοπικές κοινότητες οι οποίες οργανώνονται κατά τα πρότυπα των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη.
Ιδρύουμε και στελεχώνουμε άμεσα τη δημοτική αστυνομία . Παράλληλα απαιτούμε την ίδρυση πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων σε Ψαχνά και Στενή από το αρμόδιο Υπουργείο.
Προωθούμε την εφαρμογή συστήματος ΙSO στις υπηρεσίες του Δήμου
Επιβάλλουμε την υποχρεωτική παρουσία του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων σε ώρες κοινού ώστε να είναι εφικτή η καθημερινή και άμεση επαφή με τον πολίτη.

Γιάννης Μπουροδήμος
Για να λειτουργήσουν οι δομές των νέων δήμων απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό.
Αυτό το προσωπικό θα προέλθει είτε από μετατάξεις υπαλλήλων από υπηρεσίες των νομαρχιών που καταργούνται, είτε με νέες προσλήψεις.
Για το προσωπικό του Δήμου που υπηρετεί ήδη, δεν υφίσταται πρόβλημα μετατάξεων, αλλά βεβαίως θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο, προκειμένου με τις γνώσεις του και την εμπειρία του, να υποστηρίξει τις υπηρεσίες του νέου θεσμού.
Πιστεύουμε στους ανθρώπους, πιστεύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του δήμου μας, το οποίο θα αποτελέσει μαζί με τους εκλεγμένους την ραχοκοκαλιά του νέου θεσμού.

Μαρία Φούρλη
Ήδη η κατάσταση στους δήμους είναι βεβαρημένη, το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί. Η κατάσταση μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη θα ενταθεί. Άλλωστε μια από τις πτυχές της μεταρρύθμισης είναι η μείωση του προσωπικού ώστε ευκολότερα να παραδοθούν τομείς της οικονομίας σε ιδιώτες, όπως ήδη γίνεται σε άλλους δήμους με τις υπηρεσίες ύδρευσης και καθαριότητας. Θέση μας είναι η κάλυψη όλων των θέσεων με προσωπικό μόνιμης και πλήρους απασχόλησης ώστε να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες και αυτό διεκδικούμε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Νίκαιας, που διεκδίκησε και πέτυχε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υπαλλήλων με μπροστάρη τον Κομμουνιστή Δήμαρχο.
Για εμάς μπροστά προέχει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων για τους δημοτικούς υπαλλήλους και όχι η διαχειριστική λογική που προβάλλουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στην ουσία προσπαθούν να αποδείξουν στην κυβέρνηση και τα κεφάλαια της περιοχής ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί την κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων.
Καλούμε όλο το λαό του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Δήμο και την Περιφέρεια. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης και σε αυτά τα όργανα, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικούμε την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Γιώργος Ψαθάς
Μέχρι σήμερα οι Δήμοι λειτούργησαν χωρίς νευραλγικού και ουσιαστικού περιεχομένου υπηρεσίες αφού την ¨μερίδα του λέοντος¨ σε ουσιαστικούς υπηρεσιακούς προσανατολισμούς κατείχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο αυτοδιοικητικός νόμος ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ μας δίνει την ευκαιρία για δημιουργία ουσιαστικών και παραγωγικών υπηρεσιών οι οποίες θα στελεχωθούν με μετατάξεις υπαλληλικού προσωπικού από τη Ν.Α. στις ενδεικτικά και όχι περιοριστικά παρακάτω δ/νσεις ή τμήματα ή υπηρεσίες ανάλογα με το οργανόγραμμα που άμεσα θα επεξεργαστούμε.
  • Δημιουργία δημοτικής αστυνομίας.
  • Δημιουργία υπηρεσίας αποφαινομένων οργάνων (τομέας κατασκευών).
  • Δημιουργία υπηρεσίας σύνταξης και παραγωγής μελετών.
  • Δημιουργία υπηρεσίας περιβάλλοντος και υγιεινής.
  • Δημιουργία δημοτικής πολεοδομικής αρχής και ρυμοτομίας.
  • Διαχωρισμός της οικονομικής υπηρεσίας από αυτή της διοίκησης (προσωπικού) και αυτή του προγραμματισμού απολογισμού.
  • Προοπτικά θα δημιουργηθούν δύο (2) θέσεις Managers.
http://www.eviorama.gr/extras/synenteykseis/965-debate-ypopsifion-dimoy-dirfion-messapion.htmlhttp://www.eviorama.gr/extras/synenteykseis/965-debate-ypopsifion-dimoy-dirfion-messapion.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου